Een rolstoel

Zo’n model? Ik zou er nog niet dood in gevonden willen worden

Kunnen we het even hebben over stockfotografie ter illustratie bij een artikel? Ik erger mij er dood aan en vind het vaak afbreuk doen aan het artikel. Ze passen vaak helemaal niet bij de inhoud van een artikel. Dit geldt helemaal wanneer er een rolstoel op de foto staat. Dit lijkt toch in de verste verte niet op een rolstoel waar iemand de hele dag in zit?

Het grote probleem met de stockfotografie van rolstoelen

De getoonde rolstoelen worden in de praktijk nauwelijks gebruikt door mensen met een functiebeperking. Dit model  “ziekenhuisrolstoel” wordt — zoals de beschrijving al doet vermoeden — alleen gebruikt in het ziekenhuis of door iemand die tijdelijk een rolstoel nodig heeft.
Een foto met dit type rolstoel ter illustratie bij een artikel over mensen met een functiebeperking, het is alsof je een artikel over Formule 1 illustreert met een Fiat Panda.

Negatief voor de beeldvorming rondom personen met een functiebeperking

Meer dan ooit verwacht de politiek en de samenleving dat mensen met een handicap participeren. Daar is — hoewel er aardig wat haken en ogen aan zitten—  niets mis mee. Maar om dit te doen slagen is positieve en oprechte beeldvorming van belang.
Een groot deel van de mensen met een functiebeperking leidt een actief leven en heeft een sportief ogende rolstoel. Het is dan ook onnatuurlijk om mensen met een functiebeperking te illustreren met dit soort fotografie. Voor het algemene beeld rondom mensen met een functiebeperking zou het goed als de fotografie wordt aangepast naar een daadwerkelijk situatie, met rolstoelen waarin ze zich daadwerkelijk voortbewegen.

Zeg nou zelf: een vrouw illustreren wij toch ook niet alleen maar super slank in bikini? Laten we dat dan ook niet doen met mensen met een functiebeperking want: zo’n model? Ik zou er nog niet dood in gevonden willen worden.

Foto: Jennifer Mathis via Flickr Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

2 gedachten over “Zo’n model? Ik zou er nog niet dood in gevonden willen worden”

 1. Ha Eelco,
  Je vraagt of we een andere afbeelding willen plaatsen bij ons artikel over gebedsgenezingen. Bij het zoeken liepen wij er inderdaad tegenaan dat er niet veel keuze is in de stockphoto-verzameling. Heb je een suggestie voor ander kwalitatief beeld voor ons? Ik ben benieuwd!
  Hartelijke groet,
  Arianne – EO social media

  1. Goedemiddag Arianne,

   Allereerst hartelijk bedankt voor de reactie. Het is inderdaad geen gemakkelijke klus om een goede afbeelding te vinden met een degelijke rolstoel. In mijn zoektocht ben ik er vanuit gegaan dat jullie een soortgelijke situatie willen illustreren: “Een lege rolstoel” en dat jullie gebruik willen maken van Shutterstock,

   Ik heef toe dat het geen gemakkelijke opgave is, maar ik denk dat de onderste drie afbeeldingen geschikter zijn dan de huidige afbeelding: https://www.shutterstock.com/search?searchterm=empty+active+wheelchair&search_source=base_search_form&language=nl&page=1&sort=relevance&image_type=photo&orientation=horizontal&safe=true

   Mocht het niet uitmaken of de rolstoel leeg is, dan volstaan de zoekwoorden “Active” en “Wheelchair”. Vaak worden dan sportrolstoelen weergegeven of een close-up van een deel van de rolstoel.

   Mocht je er toch nog niet helemaal uitkomen, voel je vrij om contact met mij op te nemen.

Reacties zijn gesloten.